Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry
   Föreningen för skydd, räddning och säkerhet
     Association for Protection, Rescue, Security and Safety

Yhdistys Ajankohtaista Julkaisut Arkisto Yhteystiedot NBC-symposiumit Linkit på Svenska in English


SUOMALAINEN NBC-SYMPOSIUMI ON YHDISTYKSEN TUOTE

Suomessa järjestettävä NBC-symposiumi on yhdistyksen "tuote". Symposiumi järjestetään kolmen vuoden välein. Symposiumi kestää maanantaista torstaihin.

Kotimaisissa symposiumeissamme toteutuu hyvin yhdistyksen säännöissä sen toiminnalle määritetty kansainvälisyys, symposiumien tarjoama koulutus, julkaisutoiminnan harjoittaminen ja yhteistyö sekä verkottuminen kotimaassa ja kansainvälisesti:

"Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä alaan liittyviä yleisö- ja muita vastaavia tapahtumia, vierailuja, symposiumeja ja erilaisia koulutustilaisuuksia, sekä harjoittaa alaan liittyvää julkaisutoimintaa. Lisäksi yhdistys edistää yhteistyötä ja verkottumista kotimaassa ja kansainvälisesti."

Symposiumin järjestelyjä varten yhdistyksen hallitus nimeää järjestelytoimikunnan vastaamaan yleisjärjestelyistä ja tieteellisen toimikunnan vastamaan symposiumin ohjelmasta. Näiden lisäksi hankitaan mm. konferenssipalveluita.


Kuva: Tommi Penttinen


Kuvat: Tommi Penttinen


TURVALLISUUS- JA PUOLUSTUSALOJEN AMMATTILAISET OSALLISTUVAT JA VERKOTTUVAT

Yhdistyksen järjestämään symposiumiin osallistuu turvallisuus- ja puolustusalojen viranomaisten, teollisuuden ja tieteen ammattilaisia.

He työskentelevät eri tasoilla suomalaisessa  yhteiskunnassa suojelun, pelastuksen tai turvallisuuden aloilla. He ovat viranomaistahoilta, kuten poliisi, raja tai tulli. Jotkut heistä huolehtivat terveydestämme ja hyvinvoinnistamme. He työskentelevät puolustusvoimissa. He ovat tutkimuslaitoksista, yliopistoista, korkeakouluista ja teollisuudesta. Symposiumi lisää heille yhden mahdollisuuden verkottua ja tehdä jatkossa vielä parempaa yhteistyötä turvallisuuden hyväksi.

Ulkomaiset kollegat työskentelevät omissa kotimaissaan edellisen kaltaisissa tehtävissä. Yhteistä meille kaikille on jonkin lainen ammatillinen kytkentä turvallisuuteen, puolustukseen tai terveyteen vaikuttaviin kemiallisiin, biologisiin, säteileviin tai räjähtäviin uhkiin. Tavoitteenamme on tehdä asioita uhkakuvien toteutumisen estämiseksi.

Symposiumeissa on ollut 250 - 500 osallistujaa jopa 40 eri valtiosta. Suomalainen symposiumi on ollut pienempi kuin ruotsalaisten, mutta sille on löytynyt "oma paikkansa" hyvin monen muun CBRNE-alan symposiumin joukossa maailmassa.

Ruotsin suojelualan symposiumi järjestetään myös kolmen vuoden välein, mutta eri vuonna kuin meidän symposiumimme.


Kuva: Tommi Penttinen


OHJELMA ON TIETEELLINEN JA SOVELTAVA

Symposiumimme ohjelma on tieteellinen. Ohjelmassa on kolmen päivän aikana noin neljänäkymmentä suullista esitystä. Puhujan odotetaan ottavan huomioon, että häntä kuunteleva kollega ei mahdollisesti ole aivan saman alan substanssiosaaja. Niinpä hänen tulee jossakin määrin popularisoida sanomaansa. Suuri osa puhujista on ulkomaalaisia.

Luennoituja osuuksia täydentää kirjoitetut tieteelliset tiedonannot eli ns. posterit. Posteri on noin 1,5 m x 1,0 m (korkeus x leveys) kokoinen esitys, joissa esittäjä kertoo asiansa, esimerkiksi tutkimuksen, tiivistetysti sanoin ja kuvin. Postereiden tarkastelun aikana esittäjä seisoskelee posterinsa läheisyydessä valmiina kertomaan työstään asiasta kiinnostuneelle. Postereita symposiumeissa on ollut 20 - 30 kappaletta. Paras posteri on arvioitu ja palkittu.

Suullisten esitelmien pitäjiä ja postereiden esittäjiä pyydetään etukäteen kirjoittamaan tausta-artikkelit, joista kootaan kirja "Symposium Proceedings". Kirja toimitetaan ja painetaan ja se jaetaan symposiumin muun materiaalin yhteydessä.

Symposiumin laitenäyttelyssä laitevalmistajat esittelevät laitteitaan. Esimerkiksi esillä saattaa olla kemiallisten taisteluaineiden ilmaisimia, suojanaamareita tai puhdistusaineita. Laitenäyttelyssä konkretisoituu tieteellisen osaamisen ja tuotekehityksen tulos käytäntöön sovellettavana materiaalina, laitteena tai järjestelmänä. Ymmärretään, että turvallisuutta tehdään paitsi hyvän valmistautumisen ja ennakoinnin avulla, myös teknologian ja sen hyödyntämisen avuilla.


Kuva: Tommi Penttinen
  NBC-2015 SYMPOSIUMI
9th SYMPOSIUM ON CBRNE THREATS
How does the landscape evolve?   
18. - 21. toukokuuta 2015       
Messukeskus, Helsinki

NBC-SYMPOSIUMIT KAUTTA AIKOJEN

Seuraavista linkeistä pääset lukemaan aikaisemmista symposiumeista. 

NBC-1992 SYMPOSIUMI TAMPERE
NBC-1994 SYMPOSIUMI KEURUU
NBC-1997 SYMPOSIUMI HYVINKÄÄ
NBC-2000 SYMPOSIUMI ESPOO
NBC-2003 SYMPOSIUMI JYVÄSKYLÄ
NBC-2006 SYMPOSIUMI TAMPERE
NBC-2009 SYMPOSIUMI JYVÄSKYLÄ
NBC-2012 SYMPOSIUMI TURKU
NBC-2015 SYMPOSIUMI HELSINKI
SYMPOSIUMIIN ILMOITTAUDUTAAN

Symposiumiin osallistumisesta peritään henkilökohtainen osallistumismaksu, joka kattaa symposiumin kotisivulla ja kiertokirjeessä mainitut asiat. Symposiumiin tulee ilmoittautua hyvissä ajoin, jotta ehtii hoitaa kuntoon hotellivarauksen, matkan ja osallistumismaksun.


MISSÄ PIDETÄÄN?

Symposiumit on järjestetty kesäiseen aikaan noin "Jyväskylän pituuspiirillä tai sen eteläpuolella" Suomen "maakunnissa". Symposiumeja on pidetty Tampereella, Jyväskylässä, Keuruulla, Hyvinkäällä, Espoossa ja Turussa.  Maakunnassa järjestettävään symposiumiin liittyy mahdollisuus kokea suomalaisuutta ja suomalaista luontoa, esimerkiksi järviristeilyllä. Sellaista olemme halunneet myös tarjota. Toisaalta osallistujat arvostavat, että paikalle on helppoa päästä.


Kuva: Tommi Penttinen


Kuva: Tommi Penttinen


MUU SOSIAALINEN OHJELMA

Verkottuminen on tärkeätä ja hyödyllistä, lisäksi se on mukavaa. Verkottumista on mahdollistettu erilaisilla yhteisillä, sosiaalisilla tilaisuuksilla tai tilanteilla, kuten lounas- ja kahvitauot, illallinen, risteily ja vierailu johonkin kohteeseen.

Symposiumien ohjelmaan on kuulunut maanantaina näyttelyn pystyttämisen päivän iltana "Get Together" -tilaisuus ohjelmineen.

Tiistain iltaohjelmassa on ollut risteily, vierailu ja/tai kevyt illallinen. Järjestettyä ohjelmaa tiistaille ei välttämättä ole, vaan osallistujat saavat mahdollisuuden tehdä jotakin, mitä itse haluavat.

Keskiviikkoiltana on järjestetty juhlallinen symposiumillallinen.

Kahvit, teet, leivokset, suolaiset ja lounaat ovat kuuluneet symposiumista perittyyn maksuun. Niitä on ollut tarjolla laitevalmistajien toivomuksesta "näyttelyhallissa".

Sosiaalisen ohjelman tarjonta vaihtelee paikkakunnasta riippuen. Esimerkiksi järviristeily on ollut helppoa toteuttaa Jyväskylässä. Turussa vierailtiin linnassa.

Näillä järjestelyillä olemme saaneet luoduksi tiiviin ja osallistujaystävällisen symposiumin, jossa on hyvä fiilis ja josta käsittääksemme on hyötyä Suomelle, yhdistyksen toiminnalle ja osallistujalle itselleen, olipa hän lähtöisin meiltä tai muualta.... yhteiskunta ... suojelu ... pelastus ... turvallisuus ... viranomaiset ... poliisi ... raja ... tulli ... terveys ... puolustus ... tutkimus ... teollisuus ... yhteistyö ...

MTM 2014