Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry
   Föreningen för skydd, räddning och säkerhet
     Association for Protection, Rescue, Security and Safety

Yhdistys Ajankohtaista Julkaisut Arkisto Yhteystiedot NBC-symposiumit Linkit på Svenska in English


OPINTOMATKA HOLLANTIIN VUONNA 2008

(muu opintomatka: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2010, 2011, 2013)

Suomen Kemian Seuran Suojelu-, pelastus- ja turvallisuus (SPT) jaoston syksyinen opintomatka järjestettiin Hollantiin 19.-22.10.2008.

Kemia-Kemi Vol.36 (2009)1 s.54

Opintomatkan tutustumiskohteina olivat Rotterdamin satama Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) ja Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO).
Mukaan lähti 19 innokasta jaoston jäsentä.

Saavuimme sunnuntai-iltana Amsterdamiin ja ensimmäisenä vuorossa oli 'kiertoajelu' kanavaristeilyn muodossa. Maanantai-aamuna alkoi virallinen osuus ja lähdimme bussilla kohti Rotterdamin satamaa. Päivän ohjelmassa meillä oli vierailu World Port Centeriin, Harbor Coordination Centeriin sekä tutustuminen palo- ja pelastustoimintaan sekä CBRN varustukseen.Rotterdamin satama on ylivoimaisesti Euroopan suurin satama ja vuosina 2004-2008 maailman kolmanneksi suurin heti Shanghain ja Singaporen jälkeen. Konttisatamana Rotterdam oli vastaavana ajanjaksona kuudes kattaen v. 2007 huikeat 10,8 miljoonaa köytettyä TEU-yksikköä.

Satama ulottuu aivan Rotterdamin kaupunkialueelle Nieuwe Maas-joen varrelle sisämaahan noin 40 km leveydeltä, joten sen hallinta on suuri haaste sataman turvallisuudesta huolehtiville tahoille. Turvallisuus on satamatoiminnan kannalta keskeinen elementti, mutta toisaalta kuulimme, että on mahdotonta yhdistää 100 % valvonta joustavaan rahtiliikenteeseen. Rotterdamissa kävi vuonna 2007 lähes 35 000 alusta.Harbor Coordination Center ohjaa koko sataman liikennettä ja kertoo milloin laivat voivat saapua sataman alueelle. HCC:llä on myös merkittävä rooli pelastustilanteissa silloin normaalin toiminnan lisäksi siellä pitävät toimintakeskusta niin pelastuslaitos kuin poliisikin.

Vaaralliset aineet ilmoitetaan 24h ennen satamaan tuloa. Lähtökohta on, että kapteeni on vastuussa kuormastaan.
Sataman alueella toimii seitsemän pelastusasemaa, joilla on vuosittain noin 1 000 tehtävää satama-alueella. Pelastuslaitoksen rooli on onnettomuuksien ennaltaehkäisy mm. kouluttamalla toimijoita ja järjestämällä harjoituksia. Tulli tekee omaa työtään salakuljetuksen ja laittoman toiminnan valvonnassa yhdessä poliisin kanssa.

Viranomaisten toiminnan keskeinen työkalu on kansallinen ja kansainvälinen tiedusteluyhteistyö. Poliisilla on omat yksiköt sataman alueella. Koulutusjaksolla jokainen Rotterdamin alueella toimiva poliisi suorittaa työjakson satamayksikössä, jotta osaa toimia alueella.

Rotterdamin satamassa on panostettu eri toimijoiden ja viranomaisten yhteistyöhön ja tiedon välittämiseen eri osapuolten välillä. Tätä pyritään kehittämään yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi yhteisillä toimintamalleilla ja säännöllisillä pelastusharjoituksilla.Yllä on ryhmäkuva CBRN harjoituksesta. Oikeassa reunassa isäntämme Peter van Dam ja eturivissä polvillaan CBRN:n demonstraatioon osallistuneet henkilöt. Taustalla CBRN puhdistusteltta.

Tiistaiaamuna matkamme jatkui Haagiin ja siellä Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. OPCW on kemiallisia aseita vastaan toimiva kansainvälinen ja riippumaton organisaatio, jonka jäseniksi liittyi 87 maata vuonna 1997. Jokainen jäsenmaa on velvollinen kertomaan mihin tarkoitukseen kemialliset aineet tuotetaan, käytetään ja myydään heidän maassaan. OPCW:n valvonnassa on hävitetty noin 35 % maailmalla luetteloiduista kemiallisista aseista.

Tällä hetkellä kemiallisia aseita tehdään toimintakyvyttömäksi 11 tehtaassa viidessä eri maassa. Lisäksi OPCW tekee lähes päivittäin tarkastuksia kemianteollisuuteen osana kemiallisten aseiden leviämisen estämisohjelmaa. Kaiken kaikkiaan he ovat tehneet yli 3 000 tarkastusta noin 1100:aan sotilas- ja teollisuuskohteeseen yli 80 maassa.OPCW:n aulatilassa olivat esillä jäsenmaiden liput.
   Alakuvassa on OPCW:n päärakennus.Tiistai-iltapäivänä oli viimeisen kohteemme Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) vuoro. TNO eli lyhyesti sanottuna 'Hollannin VTT' on perustettu vuonna 1931 ja siellä työskentelee noin 4 800 henkilöä toimien yhteistyössä mm. Delftin, Utrechtin ja Leidenin yliopistojen, Hollannin rikosteknillisen laboratorion (oikeuslääketieteellisen laboratorion) ja teollisuuden kanssa.

Tarkempi vierailuosoitteemme TNO:lla oli TNO Defence, Security and Safety, joka työllistää viidenneksen koko TNO:n henkilöstöstä, ja siellä Prince Mauritsin laboratorio.

TNO:n puolustus-, turvallisuus- ja suojelun yksikkö tekee yhteistyötä erityisesti puolustusministeriön kanssa. Toiminnan keskeisimpiin alueisiin kuuluvat taistelu rikollisuutta ja terrorismia vastaan sekä uusien menetelmien kehitys suuronnettomuuksien ehkäisemiseksi. Näiden lisäksi yksikkö tutkii avaruuteen, ilmakehään ja mereen liittyviä asioita. TNO osallistuu moniin kansainvälisiin NATO:n ja Alankomaiden puolustusvoimien sotilaallisiin kehittämisprojekteihin. Puolustustutkimukseen kuluu 64 % budjetista ja muuhun loput eli 36 %.

Yhteistyö kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvonta-organisaation OPCW kanssa on kiinteää ja siihen liittyy myrkyllisten näytteiden otto ja tunnistaminen hyvin alhaisissa pitoisuuksissa, OPCW:n pätevyystestit sekä kurssit kansainvälisille ryhmille.

Luennoitsijat (esim. Ben L.M. Baar) esittelivät mm. toksiinianalyysin suoritusta ja monimutkaisuutta. Tutkittavat toksiinit he jakavat seuraaviin kolmeen ryhmään:

- pienet molekyylit, molekyylipaino alle 3000, joihin kuuluvat bakteerit, levät, homeet, sienet, kasvit ja eläimet, joista monien myrkkyjen vaikutus perustuu siihen, että ne sulkevat ionikanavat tai blokkaavat reseptorit.

- peptiditoksiinit, molekyylipaino 1000-10 000, eläinten myrkyt, mitkä pieninä määrinä toimivat myös ihmisten bioregulaattoreina.

- bakteereista ja kasveista peräisin olevat proteiinit, jotka ovat vaikutuksiltaan hyvin selektiivisiä. Näistä mainittiin mm. (ocadaic acid) ionoforinen polyeetteri, mikä on eristetty meressä elävästä sienieläimestä, botuliinimyrkyt (Clostridium botulinum) bakteerien neurotoksiinit. Konotoksiinille (Cone snail on trooppisissa merissä elävä kotilo), jonka ionikanavia moduloivat peptidit, oli kehitetty menetelmä, jolla se voidaan parhaimmillaan tunnistaa puolessa tunnissa.

EU:n nopean toiminnan joukot ja SIBCRA:n jäsenet ovat voineet laboratoriossa harjoitella MS-analyysien tekoa. Usein jo massaspektrin perusteella voidaan päätellä onko yhdiste mahdollinen toksiini. Kiertokäynnin aikana tutustuttiin IR-, MS- ja NMR- laitteisiin. Niitä käytetään ensisijaisesti malliaineiden syntetiikassa.

Luennoilla esiteltiin mm. erilaisia näytteenkäsittelyn mikrotekniikoita kuten SPME (solid phase micro extraction) ja SDME (single drop micro extraction).

Pyyhkäisyelektronimikroskopiaa (SEM) yhdistettynä energia-dispersiiviseen röntgenanalysaattoriin demonstroitiin kiväärin valojuovapatruunan analyysissä. Timanttisahalla halkaistusta patruunasta voitiin nopeasti saada selville nallin, ruudin ja valomassan alkuaineet. Tutkija kertoi, että Venäjältä tulleissa kiväärin patruunoissa käytetään edelleen nallimassassa elohopeaa.

Erikoissuojelulaboratoriossa (P3) tutkittiin todellisilla taistelu-aineilla (HD, GB) erilaisten suojamateriaalien pidätyskykyä. Laboratorio oli hyvin automatisoitu ja se on eräs Euroopan arvostetuimmista tämän alan testauslaboratorioista.Yläkuvassa SPT:n puheenjohtaja Markku Mesilaakso kiittää TNO:n isäntänä toiminutta Ben L.M. van Baaria vierailustamme.

Opintomatkamme viimeistä iltaa vietimme yhteisellä illallisella Indonesialaisessa ravintolassa. Illallinen kruunasi opinto-matkamme ja siirryimme vatsat täysinä hotellille nukkumaan ja sieltä seuraavana aamuna kohti Amsterdamiin lentokenttää ja koti-Suomea.

Kirjoittajat: Markus Heiskanen (ylikonstaapeli, Helsingin poliisilaitos), Erkki Kantolahti (professori, eläkkeellä), Katri Laihia (dosentti, Jyväskylän yliopisto), Jyrki Vähätalo (merenkulunylitarkastaja, Merenkulkulaitos) ja Irma Ylikangas (sovelluspäällikkö, Vaisala Oyj). Kuvat: Jari Vaara (valmiuspäällikkö, Millog Oy)


... yhteiskunta ... suojelu ... pelastus ... turvallisuus ... viranomaiset ... poliisi ... raja ... tulli ... terveys ... puolustus ... tutkimus ... teollisuus ... yhteistyö ...

MTM 2014