Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry
   Föreningen för skydd, räddning och säkerhet
     Association for Protection, Rescue, Security and Safety

Yhdistys Ajankohtaista Julkaisut Arkisto Yhteystiedot NBC-symposiumit Linkit på Svenska in English


OPINTOMATKA PIETARIIN VUONNA 2002

(muu opintomatka: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2010, 2011, 2013)

Jaoston jo perinteeksi muodostunut syysretki suuntautui 17.-20.10.2002 Pietariin, jossa tutustuttiin Palokorkeakouluun, kaupungin palotoimen järjestelyihin, palotoiminnan poikkeusolojen johtokeskukseen ja palomuseoon. Tiukkaan ohjelmaan mahtui myös 3 tunnin tutustuminen Talvipalatsiin ja Eremitaasiin sekä pikakäynti Vodkamuseossa. Lisäksi jaoston johtoryhmä piti matkan aikana syyskokouksensa.

Palokorkeakoulussa palvelee 180 henkilökuntaan kuuluvaa, joista 120 on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita. Oppilaita on yhteensä noin 3000. Heidän suuri määränsä selittyy sillä, että opiskelijoiksi lasketaan myös muutaman päivän ajan alkusammutusta harjoittelevat tavalliset kansalaiset, pari viikkoa kestävien hälytyskeskuspäivystäjäkurssien oppilaat, parin kuukauden mittaisilla kursseilla koulutuksensa saavat palomiehet sekä paloalan erikoisosaamista hankkivat "siviiliopiskelijat".Paloalan korkeakoulutason tutkintoa suorittavia varsinaisia oppilaita on noin 400. Heidän opintonsa kestävät 5 vuotta. Opiskelu on ilmaista ja tapahtuu sisäoppilaitoksessa, mutta samalla heidän on palveltava alan tehtävissä vähintään 5 vuotta. Koska palokorkeakoulun suorittaminen korvaa varusmiespalveluksen, sisältyy opetukseen myös sotilaskoulutusta.

Retkeläisillä oli tilaisuus seurata koulun 96. vuosipäivän juhlallisuuksia, jolloin vanhin kurssi päätti opintonsa ja nuorin, syksyllä aloittanut kurssi, vannoi palomiehen valansa. Erikoista oli, että vala vannottiin kurssitovereille, ei koululle, lipulle eikä järjestelmälle.

Pietarin palomuseon erikoisuutena voidaan mainita lapsille annettava palontorjuntakoulutus. Päiväkotien lapset vierailevat museossa ja saavat samalla koulutusta tulipalojen vaaroista, toiminnasta tulipalon sattuessa ja alkusammutusvälineiden käytössä.

Palontorjunta ja palotoimi kuuluvat nykyään poikkeustilaministeriön alaisuuteen ja se, päinvastoin kuin meillä, on kokonaan valtion vastuulla oleva asia.Kaupungissa on 56 paloasemaa ja yksi hälytyskeskus. Palomiehiä on kaikkiaan noin 4000. Palohälytykset tulevat hälytyskeskukseen, joka hälyttää lähimmän tai lähimmät palokunnat paikalle sekä ilmoittaa onnettomuudesta, mikäli tarvetta on, poliisin ja sairaankuljetuksen hätäkeskuksiin.

Käytössä on siis kolme hätänumeroa; 01 palolaitos, 02 sairaankuljetus ja 03 poliisi. Tilastojen mukaan Pietarissa syttyy tulipaloja eniten klo 16-18 välillä arkipäivisin. Uusia paloasemia tarvittaisiin 13 lisää ja palomiehiäkin hiljattain tapahtuneen joukkoeroamisen takia paljon lisää. Alhaisten palkkojen takia alalle on kuitenkin vaikea rekrytoida uutta väkeä, vaikka palomiehen eläkeikä onkin vain 45 vuotta.

Palotoimen poikkeusolojen johtokeskus oli sijoitettu maanalaisiin tiloihin. Tilat ja niiden varustus eivät eronneet merkittävästi meidän vastaavista 40-50 vuotta sitten kellaritiloihin rakennetuista suojatiloista eli niiden taso oli melko vaatimaton.

Kulttuuriakaan ei unohdettu. Tutustuminen Talvipalatsissa ja Eremitaasissa olleeseen ulkomaalaisten taiteilijoiden näyttelyyn ei jättänyt ketään kylmäksi. Vierailija saattoi jälleen kerran ihastella upeita saleja ja maailmankuulujen taiteilijoiden luomuksia. On kuin Louvren aarteet olisi sijoitettu Versailles'n linnaan, saattoi moni huokaista.
 

Pietari valmistautuu kiivaasti ensi kesän 300 vuotisjuhlaansa. Julkisivuja restauroitiin ja katuja kunnostettiin. Lopputulos tulee olemaan varmasti upea.

Retkellä olleet pitivät matkaa onnistuneena. Olihan jo se erilaista, että ulkomaille mentiin junalla, mikä ei hassumpi vaihtoehto ollutkaan. Luonnollisesti mietittiin jo ensi syksynkin matkakohdetta. Ehdotettiin, että mitäpä jos mentäisiin Kanarialle selvittämään, kuinka siellä varaudutaan äärimmäisen ankariin talviolosuhteisiin?

Vahvin kandidaatti retkikohteeksi on kuitenkin Viron itäosa, jossa on entinen suljettu kaupunki Sillamäe, jossa vuoteen 1990 asti tuotettiin uraania, mutta myös palavankiven louhintaa ja sen jalostamista kemikaaleiksi.
... yhteiskunta ... suojelu ... pelastus ... turvallisuus ... viranomaiset ... poliisi ... raja ... tulli ... terveys ... puolustus ... tutkimus ... teollisuus ... yhteistyö ...

MTM 2014