Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry
   Föreningen för skydd, räddning och säkerhet
     Association for Protection, Rescue, Security and Safety

Yhdistys Ajankohtaista Julkaisut Arkisto Yhteystiedot NBC-symposiumit Linkit på Svenska in English


OPINTOMATKA VIROON VUONNA 2001

(muu opintomatka: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2010, 2011, 2013)

Suojelu-, pelastus- ja turvallisuusjaosto teki opintomatkan 18.-19.10.2001 Viroon.

Menomatkalla käytiin vilkas keskustelu Kari Niemisen ja Juhani Juutilaisen alustusten pohjalta BC-terrorismin uhkista ja toimenpiteistä uhkien vähentämiseksi. Juuri muita keinoja, kuin puuttua em. terrorismin alkulähteisiin sekä tiedustelu- ja valvontamenetelmien ja suojan parantaminen, ei kuitenkaan löydetty.

Viranomaisten välistä yhteistoimintaa tulisi kuitenkin koordinoida jonkun asiantuntijaelimen kautta, samalla tavalla kuin säteilyturvallisuuden piirissä Säteilyturvakeskuksen ohjauksessa jo tänään tapahtuu.

Virossa ensimmäinen tutustumiskohde oli Kalev-pataljoona kolmisenkymmentä kilometriä Tallinnasta itään. Varuskunta-alue oli kaunis, mutta rakennukset melko kehnossa kunnossa. Puutteista huolimatta paikat olivat siistissä kunnossa, varusmiehet ja henkilökunta antoivat hyvin positiivisen vaikutelman ja esityksistä näkyi Viron kova halu päästä mahdollisimman nopeasti NATO:n jäseneksi.

Toisena päivänä vierailtiin Pohjois-Viron Pelastuskeskuksessa. Hälytyskeskuksen piirissä asuu noin 600 000 asukasta. Palvelua annetaan sekä viroksi että venäjäksi. Suurimmat ongelmat ovat ambulanssien vähyys ja vapaaehtoisen pelastustoimen, vapaapalokuntien, puute. Niinpä pelastustoiminta onkin pelkästään vakinaisten palokuntien varassa, joita maaseudulla on todella harvassa.
Hätäkeskuksen toimintamalleja on käyty opiskelemassa Suomessa ja tavoitteena onkin hätäkeskusten vähentäminen ja johtamisjärjestelmän modernisointi.

Tulomatkalla pidettiin jaoston syyskokous. Päällimmäisinä asioina olivat yritysturvallisuuskurssin järjestäminen ja vuoden 2003 NBC-symposiumin valmistelujen käynnistäminen.

... yhteiskunta ... suojelu ... pelastus ... turvallisuus ... viranomaiset ... poliisi ... raja ... tulli ... terveys ... puolustus ... tutkimus ... teollisuus ... yhteistyö ...

MTM 2014