Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry
   Föreningen för skydd, räddning och säkerhet
     Association for Protection, Rescue, Security and Safety

Yhdistys Ajankohtaista Julkaisut Arkisto Yhteystiedot NBC-symposiumit Linkit på Svenska in English


OPINTOMATKA VIROON VUONNA 2003

(muu opintomatka: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2010, 2011, 2013)

Suojelu-, pelastus- ja turvallisuusjaoston syysretki 16.-19.10.2003 suuntautui tällä kertaa Itä-Viroon. Jaoston sihteeri Tuuli Haataja oli valmistellut tiiviin ja erittäin mielenkiintoisen matkaohjelman.

Saavuimme torstai-iltana Tallinnaan ja aamulla klo 06.30 starttasimme kohti itää ja Sillamäen kaupunkia. Ajomatka oli noin 190 kilometriä. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Silmet-konserniin kuuluva AS ÖkoSil, jonka päätehtävänä on alueella vuosikymmenten aikana tapahtuneen uraanin rikastamisessa syntyneiden radioaktiivisten jätteiden "patoaminen" siten, että valumavedet eivät tuo saasteita Suomenlahteen eikä jätteistä aiheudu terveyshaittaa paikallisille asukkaille. Entisöintikohteen laajuus on noin 50 hehtaaria. Alueen ympärille rakennetaan 30 - 40 metriä korkeat vallit, jotka ankkuroidaan maaperään teräspaaluilla, ja lopuksi koko alue peitetään suodatinkankaalla ja maa-kerroksella.

Urakan on määrä olla valmiina vuonna 2008 ja siihen on budjetoitu yhteensä 20 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus on 1 miljoona. Yhtiö panostaa myös hydro-metallurgisten jätteiden käsittelyyn. Konserni työllistää runsaat 1000 henkilöä. Vierailumme oli noteerattu korkealle, sillä isäntänämme toimi ÖkoSil-yhtiön johtaja Tõnis Kaasik (kuvassa).Lounaan jälkeen poikkesimme palavan kiven museossa Kohtla-Järven kaupungissa. Saimme kuulla, että palavalla kivellä tuotetaan 98 % Viron kotimaisesta sähköenergiasta. Kiveä on louhittu parhaimmillaan 30 miljoonaa kuutiota vuodessa ja sen arvellaan riittävän vielä 100 vuodeksi. Kiven lämpöarvo on noin puolet kivihiilestä. Siitä voidaan valmistaa esimerkiksi öljyä ja se kelpaa monien kemian tuotteiden raaka-aineeksi.

 

Maukkaan lounaan jälkeen oli vuorossa kolmas kohteemme, amerikkalaisomistukseen siirtynyt Velsicol -yhtiö, jonka päätuotteita ovat bentsoehappo ja sen johdannaiset, joita käytetään mm. säilöntäaineina ja muovien pehmittäjinä.Myös täällä meidät otti vastaan paikallinen johtaja, turvallisuuspäällikön ja tuotantojohtajan toimiessa muina isäntinä. Saimme seikkaperäisen selvityksen tehtaan turvallisuus- järjestelyistä. Matkalaisia ilahdutti erityisesti se, että tehtaan arvoista tärkein oli TURVALLISUUS. Siitä osoituksena meillekin jaettiin sekä kypärät että suojalasit.

 
  Meille näytettiin mm. video paloharjoituksista, josta myös oheinen kuva.Seuraava kohteemme oli Toilan kylpylä Suomenlahden rannalla. Leikiksi tarkoitetut matkapuheet yhteissaunasta osoittautuivat paikkansa pitäviksi. Miehille ja naisille oli yhteinen sauna, jonne tosin täytyi mennä uimapuku päällä. Iltavirkuille oli tarjolla paikallisten kaunotarten esittämä varietee.

Lauantaina aamuvarhain pidetyn jaoston johtoryhmän kokouksen jälkeen suuntasimme palavan kiven museokaivoksille Kohtla-Nõmmelle. Parin viikon aikana sattuneet rankkasateet olivat täyttäneet kaivoskuilut siten, ettemme päässet käytännössä näkemään, millaisilla koneilla ja tekniikoilla kiveä on louhittu ja louhitaan vieläkin. Maan alle mentiin kuitenkin jonkin matkaa oikealla kaivosjunalla.

 

Maan mainion inkeriläissyntyisen oppaamme (kuvassa) kertomana saimme kuitenkin erittäin hyvän käsityksen siitä, millaista kaivosmiehen ja muukin toimintaan liittynyt työ aikanaan oli ollut. Olihan hänellä yli 40 vuoden kokemus kaivostoiminnasta. Se, mikä ei palavan kiven museossa edellisenä päivänä ollut tullut selväksi, selvisi vuorenvarmasti itse kaivoksessa.
Louhoksilla vierähti niin paljon aikaa, että meidän oli jätettävä väliin ohjelmaan suunniteltu kartanovierailu ja aloitimme paluumatkan Rakveren kautta Tallinnaan.

Hyvin nukutun yön ja maittavan aamiaisen jälkeen alkoi kotimatka nopealla katamaraanilla. Nauru oli tulomatkallakin herkässä ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että jälleen kerran oli vietetty asia- ja historiapainotteinen viikonloppu hyvässä ja turvallisessa seurassa.

Vierailijat muistivat isäntiä luovuttamalla standaarit ÖkoSilille ja Velsicolille sekä puiset muistolaatat kaivosmuseolle ja kuljetta- jallemme.

Matkalaisten puolesta Kyösti Tomperi... yhteiskunta ... suojelu ... pelastus ... turvallisuus ... viranomaiset ... poliisi ... raja ... tulli ... terveys ... puolustus ... tutkimus ... teollisuus ... yhteistyö ...

MTM 2014