Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry
   Föreningen för skydd, räddning och säkerhet
     Association for Protection, Rescue, Security and Safety

Yhdistys Ajankohtaista Julkaisut Arkisto Yhteystiedot NBC-symposiumit Linkit på Svenska in English


YDINASEISTA FUKUSHIMAAN - KEINOTEKOINEN RADIOAKTIIVISUUS YMPÄRISTÖSSÄ -SEMINAARI

Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry sekä Ilmatieteen laitos järjestivät ympäristön keinotekoista radioaktiivisuutta käsittelevän seminaarin Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden 25. vuosipäivän sekä Fukushiman onnettomuuden takia.

Seminaarin nimi oli "Ydinasekokeista Fukushimaan – Keinotekoinen radioaktiivisuus ympäristössä", ja se järjestettiin 22.9.2011 Ilmatieteen laitoksella Helsingin Kumpulassa. Seminaarin tarkoitus oli muodostaa kokonaiskuva ympäristön keinotekoisesta radioaktiivisuudesta sekä säteilyvalvonnan eri osa-alueista Suomessa.

Aihepiiriin kuuluivat mm. ydinasekokeet ja niiden vaikutukset ympäristössä, Tshernobylin onnettomuuden päästöjen seuraukset ympäristössä, Fukushiman onnettomuuden päästöjen seuraukset ympäristössä, muut keinotekoisen radioaktiivisuuden lähteet ympäristössä, keinotekoisen radioaktiivisuuden vaikutukset ihmisen terveyteen, keinotekoisen radioaktiivisuuden valvontamenetelmät, sekä varautuminen säteilytilanteisiin.  

Seminaariin osallistui  lähes sata  ympäristön radioaktiivisuudesta kiinnostunutta henkilöä, jotka  toimivat  mm. tutkijoina yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, asiantuntijoina maanpuolustuksen, väestönsuojelun ja terveydenhuollon alalla sekä tiedetoimittajina. Lisäksi tilaisuuteen osallistui asiantuntijoita myös alan yrityksistä.

Seminaari koostui kutsutuista esitelmistä sekä suullisista ja poster-tiedonannoista. Esitysten tiivistelmät julkaistiin raporttina Ydinasekokeista Fukushimaan - keinotekoinen radioaktiivisuus ympäristössä.

Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry sai runsaasti myönteistä palautetta seminaarista, mm. Jukka Härkönen Environics Oy:stä kirjoitti: ”Kiitoksia vielä kerran ajankohtaisen ja mielenkiintoisen seminaarin järjestämisestä Environicsin puolesta. Teidän tiloissa järjestetty tapahtuma oli ehdottomasti yksi henkilökohtaisen työurani kiinnostavimmista ja hyödyllisimmistä seminaaripäivistä. Tästä johtuen haluaisin jakaa Environicsin sisällä tätä samaista säteilytietoutta firman sisäisessä koulutuksessa.”

Myös tiedotusvälineissä seminaari noteerattiin. Mm. Aamulehti uutisoi asiasta verkkosivullaan otsikolla ”Uutta tietoa: Novaja Zemljan ydinkokeista kulkeutui säteilyä Suomeen 1950- ja 1960-luvulla” ja Turun Sanomat otsikolla ”Ydinkokeet tuhatkertaistivat hetkeksi myös Pohjois-Suomen säteilyarvot”.

Säteilyturvakeskuksen julkaisemaan Alara-lehteen on tullut Harriet Österin artikkeli otsikolla "Mallinnus näyttää ydinkoesaasteiden leviämisen Suomeen".
  Ydinasekokeista Fukushimaan – Keinotekoinen radioaktiivisuus ympäristössä. Toimittajat: Jussi Paatero ja Irma Ylikangas. Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry. Picaset Oy, Helsinki, 2011. ISBN 978-952-93-0094-5 (nid.), ISBN 978-952-93-0095-2 (pdf). 91 sivua, suomeksi.Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry  kiittää Ilmatieteen laitosta kokoustiloista ja -tekniikasta, esitelmien ja postereiden esittäjiä mielenkiintoisista tiedonannoista sekä seminaariyleisöä aktiivisesta keskustelusta. Yhdistys kiittää myös yhteistyökumppaneitaan, Hidex Oy, Mirion Technologies (RADOS) Oy ja Senya Oy, heidän panoksestaan seminaarin järjestelyissä.... yhteiskunta ... suojelu ... pelastus ... turvallisuus ... viranomaiset ... poliisi ... raja ... tulli ... terveys ... puolustus ... tutkimus ... teollisuus ... yhteistyö ...

MTM 2014